Jacqueline Vos

Mijn naam is Jacqueline Vos en sinds kort verkoop ik mijn handgemaakte producten bij Onss Createlier. Mijn werk draagt het label: Gemaakt bij Mies, genoemd naar mijn inspirerende oma. Van kinds af aan houd ik me al bezig met allerlei soorten handwerk: naaien, breien, spinnen, vilten, borduren, quilten. Wat mij altijd gefascineerd heeft in handwerken is dat ik in staat ben om van een aantal materialen (lapjes, garen, ruwe wol, borduurzijde etc.) een product te maken. De technieken te kennen die daarvoor nodig zijn, hiermee te experimenteren, te spelen met kleuren en vormen. Het letterlijk “met mijn handen werken” is voor mij een echte levensbehoefte.

Deze hobby is al ontstaan toen ik heel jong was. Mijn opa was kleermaker en had boeken vol stalen, kleine lapjes stof, waar klanten een keuze uit konden maken voor hun nieuwe pak. Van deze lapjes maakte ik mijn eerste poppenjurkjes. Mijn oma was altijd aan het breien en met haar hulp breide ik mijn eerste trui. Mijn andere oma Mies kon werkelijk alles maken: kleding, hoedjes, tasjes, sieraden. Onder haar leiding maakte ik mijn eerste mantelpakje toen ik 16 was.

Gedurende mijn leven heeft mijn hobby zich steeds uitgebreid en veranderde mee met mijn levensfasen. In de jaren zeventig kwam ik in aanraking met het spinnen van wol. Ik kocht een spinnenwiel en ging ook daarmee aan de slag. Ik spon de wol, recht van het schaap en leerde die te verven met planten. Dat was net toveren en ik vond het geweldig. Deze activiteiten stonden een tijd op een laag pitje toen ik het druk had met mijn baan en gezin. 

Toen ik wat meer tijd kreeg heb ik wol vilten geleerd en daar verschillende keren een cursus in gevolgd. Nu ik met pensioen ben, heb ik vooral het spinnen en vilten weer opgepakt en afgelopen zomer ben ik ook weer wol gaan verven met planten. Natuurlijk brei en haak ik dan weer met die wol. Dat ik dat hele proces van ruwe schapenwol tot b.v. een gekleurde deken helemaal zelf kan realiseren geeft me een groot gevoel van voldoening. Ik ben er ook trots op dat ik dit, net als mijn oma’s, weer door kan geven aan mijn kleinkinderen die mee komen vilten.

Door mijn deelname aan Onss Createlier hoop ik dat ook anderen gaan genieten van mijn werkstukken.


Kunst van Jacqueline bij Onss Createlier